15/8/13

Η Παναγιά των Ελλήνων

Posted on 11:29 by ΟΝΝΕΔ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Δεκαπενταύγουστος ή «Πάσχα του καλοκαιριού», κατακαλόκαιρο, με την γη καμένη από τον ήλιο, τον ουρανό σχεδόν λευκό από την ζέστη. Σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού δεν υπάρχει σπίτι που να μην γιορτάζει την Μαρία του, τον Παναγιώτη του ή την Δέσποινά του. Δεν υπάρχει ποιητής που να μη στοχάζεται στο όνομά Της. 

Δεν υπάρχει καπετάνιος που να μην εκλιπαρεί την προστασία Της. Δεν υπάρχει άνθρωπος που κάποια στιγμή δεν άναψε ένα κερί μπροστά από την εικόνα Της έστω και αν δεν το ομολογεί. 

Αυτή τη μορφή γιορτάζει ο Ελληνισμός. Θεομήτωρ και Θεοτόκος αλλά και ασπίδα πάνω από τα τείχη της Πόλης. Στρατηγός αν χρειαστεί, προστάτης αν Της το ζητήσουν. Πάνω εκεί στον Πόντο, σκαμμένη μέσα στον βράχο, ακλόνητη αιώνες τώρα, αγέρωχη απέναντι στον χρόνο, και τι δεν πέρασε μέσα στο διάβα της ιστορίας.

Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

Αντίδοτο στο πόνο, φάρμακο στην αρρώστια, βοήθεια στην κακουχία, ανάχωμα στην θλίψη. Αυτή είναι η Παναγιά του Έλληνα, έκφραση γλυκύτητας και συμπόνιας.