17/3/15

Κανείς δεν πρέπει να νιώθει «μόνος»

Posted on 20:47 by ΟΝΝΕΔ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητηρία μας στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη και τη θλίψη μας για τον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου.

Η ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι τεράστιες διαστάσεις που έλαβε και η τραγική κατάληξή της μας φέρνουν ως κοινωνία απέναντι σε σοβαρές παθογένειες που, δυστυχώς, ξεπερνούν κατά πολύ την έννοια του bullying: Η εκτεταμένη χυδαιότητα, η σχετικοποίηση και, άρα, νομιμοποίηση της βίας και οι δυσκίνητοι μηχανισμοί παιδείας, σωφρονισμού και καταστολής δημιουργούν τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για τους λιγότερο δυνατούς συμπολίτες μας.

Η Πολιτεία καλείται να λάβει μέτρα σε πολλά επίπεδα: Στην καλλιέργεια κουλτούρας ανοχής του διαφορετικού, στην δημιουργία δικτύων υποστήριξης θυμάτων κάθε είδους κακοποίησης και στην ταχεία ανάσχεση νέων κρουσμάτων. Οι στοχευμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες, αλλά ο πιο κρίσιμος ρόλος ανήκει στην κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι καλούμαστε να επιδράσουμε στον μικρότερο ή μεγαλύτερο κοινωνικό μας περίγυρο.

Ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν άμεσα αποφάσεις σε συνεργασία με κόμματα, θεσμούς και εκπροσώπους της Κοινωνίας των πολιτών: Με τον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού πλάνου που θα βοηθήσει ιδίως τους νέους να μην έλκονται από την άσκηση βίας σε βάρος του «άλλου», με την ενδυνάμωση των κρατικών, μη κρατικών και εθελοντικών φορέων που στηρίζουν υλικά και ψυχικά όσους έχουν υποστεί παραβατικές συμπεριφορές και κυρίως με την εξέταση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης πιθανής τυποποίησης νέων ποινικών αδικημάτων, που να εξειδικεύουν τέτοιες συμπεριφορές βίας ή επιβαρυντικών περιστάσεων σε ήδη τυποποιημένα εγκλήματα.

Ας ελπίσουμε πως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης θα είναι το τελευταίο θύμα. Πέρα, όμως, από τις προτάσεις και τις εκκλήσεις μας προς τους αρμόδιους, η κύρια ευθύνη μας ως ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών είναι ο Βαγγέλης να είναι ο τελευταίος που βρέθηκε μόνος απέναντι στα πιο κτηνώδη ανθρώπινα ένστικτα.